Alles over NIPT (voor BAO’s)

Alles over de NIPT voor bloedafnameorganisaties

De NIPT (niet-invasieve prenatale test) is vanaf 1 april 2023 onderdeel van het reguliere programma voor prenatale (tijdens de zwangerschap) screening(onderzoek).

Bij de NIPT wordt bloed afgenomen bij de zwangere. Het bloed wordt onderzocht in een laboratorium om te kijken of er bij de foetus aanwijzingen zijn voor down-, edwards- of patausyndroom. Daarnaast kan de zwangere ervoor kiezen of ze wel of geen terugkoppeling wil van nevenbevindingen.

Pns.nl/NIPT

Externe link

Het regionaal centrum

Het RIVM draagt de contracten per april 2023 over aan de zeven Regionale Centra voor Prenatale Screening. Elke bloedafnameorganisatie is gekoppeld aan één Regionaal Centrum.

De SPSNN ziet toe op de naleving van het contract, monitort de kwaliteit van de diensten en zorgt voor de uitbetalingen in de regio Noordoost-Nederland. Voor vragen en opmerkingen spsnn@og.umcg.nl

Coöperatie Landelijk Bureau Prenatale Screening (CLBPS)

De SPSNN wordt bij de uitvoering van hun taken ondersteund door de Coöperatie Landelijk Bureau Prenatale Screening (CLBPS). De CLBPS ondersteunt in het beheer van de contracten met de bloedafnameorganisatie.

Daarnaast is de ontwikkeling en het beheer van het landelijke informatiesysteem voor prenatale screening (Peridos) bij de CLBPS belegd.

De CLBPS is het eerste aanspreekpunt bij vragen en is bereikbaar via de helpdesk: helpdesk@peridos.nl

Heeft deze informatie geholpen? 0 mensen vonden dit nuttig
In Memoriam: Hajo Wildschut

Onlangs bereikte ons het droevige bericht dat Hajo Wildschut onverwacht is overleden. Hajo was sinds 2018 gewaardeerd lid van de Raad van Toezicht van de SPSNN.