Scholing

Omdat er altijd wat te leren valt

Algemene informatie

Elke counselor moet op de hoogte zijn en blijven van het vakgebied. Dit betekent dat je een basiscursus counseling moet volgen en daarna regelmatig bij moet scholen. Bijscholing kan bestaan uit het volgen van e-learning, maken van toetsen of bijwonen van geaccrediteerde regiobijeenkomsten.

Basiscursus counseling

Om een zwangere te counselen moet je een erkende opleiding tot counselor prenatale screening hebben afgerond. Alle opleiding(en) verloskunde in Nederland zijn erkend. Dus als je in Nederland bent afgestudeerd tot verloskundige, heb je de kennis die je nodig hebt om te counselen. Daarna kun je een kwaliteitsovereenkomst aanvragen.

Heb je geen opleiding verloskunde gevolgd maar wil je wel graag counselen? Dan kun je een eendaagse basiscursus counseling volgen. Dat kan bij het UMCU en het AMC/VUmc.

De nieuwe e-learning voor counselors prenatale screening is beschikbaar. De e-learning is volledig herzien voor zowel inhoud als vormgeving. Naast de vakinhoudelijke kennis over prenatale screening, is er ook aandacht voor gesprekstechnieken en de juridische kaders van prenatale screening. De nieuwe e-learning gaat uit van de situatie met betrekking tot de NIPT vanaf 1 april 2023.

 

Bijscholing voor counselors

Om op de hoogte te blijven van het vakgebied is het belangrijk om regelmatig bij te scholen. Het RIVM-CvB stelt de eisen en de inhoud van de bijscholing vast.

Het is verstandig je te laten registreren in het deelregister counseling Prenatale Screening van de KNOV. Het voordeel van registratie in het deelregister is dat alle bijscholingen automatisch naar Peridos worden gestuurd.

RIVM: (bij)scholing voor counselors

Externe link
Heeft deze informatie geholpen? 1 persoon vond dit nuttig
Vragen aan de IMITAS onderzoeksgroep

De IMITAS onderzoeksgroep kan gemaild worden bij vragen over de IMITAS studie. Regelmatig ontvangt de onderzoeksgroep vragen die niet gaan over de studie, maar over het ETSEO zelf. Deze vragen horen niet bij hen thuis.