Scholing

Omdat er altijd wat te leren valt

Algemene informatie

Elke counselor moet op de hoogte zijn en blijven van het vakgebied. Dit betekent dat je een basiscursus counseling moet volgen en daarna regelmatig bij moet bijscholen. Bijscholing kan bestaan uit het volgen van e-learning, maken van toetsen of bijwonen van geaccrediteerde regiobijeenkomsten.

Basiscursus counseling

Om een zwangere te counselen moet je een erkende opleiding tot counselor prenatale screening hebben afgerond, daarna kun je een kwaliteitsovereenkomst aanvragen. Houdt er rekening mee dat het ongeveer 1 tot 2 weken kan duren voordat je aanvraag is verwerkt.

Alle opleiding(en) verloskunde in Nederland zijn erkend. Dus als je in Nederland bent afgestudeerd tot verloskundige, heb je de kennis die je nodig hebt om te counselen. Als je een kwaliteitsovereenkomst wilt aanvragen moet je de huidige e-learning hebben gevolgd (beschikbaar vanaf 1 maart 2023). Deze e-learning is onderdeel van de basisopleiding counseling (eendaags of geïntegreerd in de opleiding verloskunde).

Let op! Wanneer de oude e-learning is gevolgd dan is ook bewijs van deelname aan de NIPT-webinar (7 februari 2023) verplicht. Recent afgestudeerde verloskundigen die de oude e-learning hebben gedaan tijdens hun opleiding en de NIPT-webinar niet hebben gekeken, zullen de nieuwe e-learning moeten volgen voordat ze de kwaliteitsovereenkomst kunnen aanvragen.

Heb je geen opleiding verloskunde gevolgd maar wil je wel graag counselen? Dan kun je een eendaagse basiscursus counseling volgen. Dat kan bij het UMCU en het AMC/VUmc.

Vragen over scholing counseling prenatale screening

Externe link

Bijscholing voor counselors

Om op de hoogte te blijven van het vakgebied is het belangrijk om regelmatig bij te scholen. Het RIVM-CvB stelt de eisen en de inhoud van de bijscholing vast.

Als counselor prenatale screening moet je sinds 2022 20 accreditatiepunten in vijf jaar halen voor dit onderwerp.

De 20 accreditatiepunten zijn als volgt verdeeld;

  • 4 accreditatiepunten voor bijscholing op het gebied van kennis
  • 4 punten voor de verplichte e-learning counseling prenatale screening
  • 8 accreditatie punten voor bijscholing op het gebied van vaardigheden
  • 4 accreditatiepunten voor bijscholing op het gebied van reflectie

Voor verloskundigen en gynaecologen zijn de twintig te behalen accreditatiepunten voor counseling prenatale screening onderdeel van totaal aantal van de 200 verplicht te behalen punten in vijf jaar.

RIVM: (bij)scholing voor counselors

Externe link

Registreer je ook in het deelregister ‘counseling Prenatale Screening’ van de KNOV! Het voordeel van de registratie in het deelregister is dat alle bijscholingen automatisch naar Peridos worden gestuurd. Doe je dit niet, dan zal je bewijs van de gevolgde scholing aan ons op moeten sturen.

Heeft deze informatie geholpen? 1 persoon vond dit nuttig
In Memoriam: Hajo Wildschut

Onlangs bereikte ons het droevige bericht dat Hajo Wildschut onverwacht is overleden. Hajo was sinds 2018 gewaardeerd lid van de Raad van Toezicht van de SPSNN.