NIPT

Alles over de NIPT

TRIDENT-2 (voor alle zwangeren)

De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) is sinds 1 april 2017 beschikbaar voor zwangeren die geen verhoogd risico hebben op een kind met down-, edwards-, of patausyndroom. Dit onderzoek wordt aangeboden in het kader van de wetenschappelijke implementatiestudie, TRIDENT-2. Als counselor vertel je de zwangere wat de NIPT inhoudt.

Voor meer info: veelgestelde vragen NIPT voor professionals

TRIDENT-1 (voor hoog-risico zwangeren)

Sinds 1 april 2014 is de NIPT (niet-invasieve prenatale test) in Nederland beschikbaar binnen de TRIDENT-1 studie voor zwangeren die een verhoogde kans hebben op een kind met down-, edwards- of patausyndroom, of waarbij er een andere medische reden is om onderzoek te doen naar een trisomie bij het ongeboren kind.Deze zwangere vrouwen kunnen kiezen uit:

  • geen vervolgtest laten doen;
  • een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie laten doen;
  • meedoen aan de NIPT (TRIDENT-1).

Zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een kind met een trisomie worden verwezen naar een Centrum voor Prenatale Diagnostiek.

Exclusiecriteria NIPT

Lees hier meer over de exclusiecriteria van de NIPT in het kader van de Trident 1 en 2 studie.

Aanvraag en uitslag

Zowel het aanvragen van NIPT als het ontvangen van de uitslag, verloopt via Peridos. Bij een afwijkende uitslag verwijs je de zwangere zo snel mogelijk naar een centrum voor prenatale diagnostiek. Bij een nevenbevinding verschijnt de uitslag niet gelijk in Peridos, maar wordt er eerst contact opgenomen met een klinisch geneticus. De klinisch geneticus belt de counselor om de uitslag door te nemen. Daarna wordt er contact opgenomen met de zwangere voor counseling over het vervolgonderzoek

Heeft deze informatie geholpen? 8 mensen vonden dit nuttig

Controle screeningsdata 2022 in Peridos

Binnenkort gaan wij controleren of de zorgverleners met een kwaliteitsovereenkomst voor het jaar 2022 voldoen aan de normaantallen counseling en TTSEO. Hierbij zullen de data die op dat moment in Peridos staan als uitgangspunt dienen. Wij verzoeken om de screeningsdata van het jaar 2022 zorgvuldig op compleetheid te controleren in Peridos.