Nieuw aanvraagformulier NIPT en keuze bloedafnameorganisatie.

Vanaf maandag 27 maart 2023 kun je aanvragen voor de NIPT als onderdeel van de reguliere screening doen. Voor de aanvraag is een nieuw aanvraagformulier in je bronsysteem beschikbaar. Het oude aanvraagformulier is na 24 maart 12.00 uur niet meer geldig. Op het nieuwe formulier is meer/andere informatie nodig dan op het TRIDENT-aanvraagformulier. Bij de meeste counselingspraktijken kun je deze nieuwe aanvraag direct vanuit jouw bronsysteem doen.

Wanneer je bronsysteem hiervoor nog niet gereed is (dat geldt voor een aantal ziekenhuizen), dan doe je de aanvraag tijdelijk in Peridos.

Keuze bloedafnameorganisatie

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe aanvraag betreft de keuze van de zwangere voor een bepaalde bloedafnameorganisatie. Deze lijst is beschikbaar in het bronsysteem.

Voor Chipsoftgebruikers is een handleiding toegestuurd om recente wijzigingen toe te voegen; voor de andere bronsystemen is de lijst volledig. De naamgeving van de bloedafnameorganisatie kan weleens anders zijn dan je gewend bent, het betreft namelijk de juridische (statutaire) naamgeving van de organisatie. Op www.peridos.nl/zoek-bloedafnameorganisatie zijn de locaties te vinden waar deze organisaties bloed afnemen voor de NIPT.

 

Let op: zwangeren kunnen pas vanaf 1 april 2023 bloed laten prikken voor de NIPT als onderdeel van de reguliere screening.