Transitiefase NIPT en stopweek bloedafname.

Zoals eerder gecommuniceerd, gelden er in maart tijdelijke richtlijnen om de transitie naar de NIPT vanaf 1 april – voor counselors én zwangeren – zo soepel mogelijk te laten verlopen. In de Factsheet Transitiefase NIPT lees je daar meer over. Hier nog even de belangrijkste afspraken op een rij:

Tijdelijke richtlijnen voor deelname aan de NIPT

In maart bepaal je aan de hand van de à terme datum van de zwangere of ze in aanmerking komt voor de NIPT binnen TRIDENT of voor de nieuwe NIPT:

 

À terme datum NIPT Aanvragen Bloedafname
8 oktober 2023 of eerder Komt in aanmerking voor de NIPT binnen de TRIDENT studies (kosten: € 175) Tot 24 maart 2023 12.00 uur Tot 24 maart 2023 17.00 uur
9 oktober of later Komt in aanmerking voor de nieuwe NIPT per 1 april (kosten: geen) Vanaf 27 maart 2023 Vanaf 1 april 2023

 

Stopweek voor bloedafname: van 24 maart 17.00 uur tot 1 april

In deze week kan er geen bloed worden afgenomen in het kader van de NIPT.

Langere uitslagtermijn voor de NIPT na 1 april

De uitslagtermijn van de NIPT kan in april langer zijn dan de – reguliere – 10 kalenderdagen door drukte bij de NIPT-laboratoria. De termijn kan in het uiterste geval oplopen tot maximaal 21 kalenderdagen.

Zodra de uitslagtermijn weer normaal is, krijg je dit te horen via de nieuwsbrief.

Aanvraag nieuwe NIPT

Een nieuwe NIPT aanvragen in het bronsysteem (of anders in Peridos) kan vanaf 27 maart.

 

De rubriek veelgestelde vragen wordt in maart en april continu bijgewerkt. Ook vragen over de transitiefase worden daar beantwoord.