NIPT

Alles over de NIPT

Over NIPT

De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) is sinds 1 april 2017 beschikbaar. NIPT is de eerste screeningstest voor het down-, edwards- en pautusyndroom. Als counselor vertel je de zwangere wat de NIPT  inhoudt.

Bij de NIPT wordt er bloed van de zwangere afgenomen. Het bloed wordt in een genetisch laboratorium onderzocht naar aanwijzingen voor het down-, edwards- of pautusyndroom. De laborant kan ook andere chromosoomafwijkingen ontdekken. Bijvoorbeeld in de placenta of – in zeldzame gevallen – bij de zwangere zelf. In dat geval gaat het om ‘nevenbevindingen’. De zwangere geeft van tevoren expliciet aan of zij nevenbevindingen wil laten onderzoeken. Als counselor communiceer je de bevindingen met de zwangere en verwijs je haar door naar een specialist.

TRIDENT-2

NIPT is onderdeel van de wetenschappelijke proefimplementatiestudie TRIDENT-2. Op dit moment hebben 8 UMC’s een WBO-vergunning om TRIDENT-2 uit te voeren. Daarmee valt de NIPT (nog) buiten het screeningsprogramma. De SPSNN is niet verantwoordelijk voor de uitvoering van de NIPT, maar wel voor de kwaliteit van de bijbehorende counseling.

Aanvragen en uitslag ontvangen

Zowel het aanvragen van NIPT als het ontvangen van de uitslag, verloopt via Peridos. Zodra de uitslag bekend is, kun je deze opvragen in Peridos. Bij een afwijkende uitslag verwijs je de zwangere zo snel mogelijk naar een centrum voor prenatale diagnostiek, voor counseling over het vervolgonderzoek.

Bij een nevenbevinding verschijnt de uitslag niet gelijk in Peridos, maar wordt er eerst contact opgenomen met een klinisch geneticus. Hij of zij belt jou vervolgens om de uitslag door te nemen. Daarna wordt er contact opgenomen met de zwangere voor counseling over het vervolgonderzoek.

Heeft deze informatie geholpen? 8 mensen vonden dit nuttig
Nieuwe versie kwaliteitseisen ETSEO-echoscopist en kwaliteitseisen TTSEO-echoscopist