Structureel Echoscopisch Onderzoek 

Het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) wordt ook wel de twintig weken echo genoemd. 
 

Doel van het Structureel Echoscopisch Onderzoek
Het belangrijkste doel van het Structureel Echoscopisch Onderzoek is het opsporen van een open rug (spina bifida) of een open schedel (anencephalie). Daarnaast wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van andere organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen gezien worden, zoals afwijkingen aan het hart, de buik of afwijkingen aan de nieren. Verder wordt gekeken naar de groei van het kind en of er voldoende vruchtwater is. Het Structureel Echoscopisch Onderzoek is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen zijn op de echo te zien.

Wanneer het Structureel Echoscopisch Onderzoek uitvoeren?
Het Structureel Echoscopisch Onderzoek wordt uitgevoerd tussen 18+0 en 22+0 weken zwangerschap, maar wordt bij voorkeur voor week 21+0 afgerond.

 

Wie mag het Structureel Echoscopisch Onderzoek uitvoeren?
Alleen zorgverleners die een certificaat voor het Structureel Echoscopisch Onderzoek hebben behaald en daarbij een kwaliteitsovereenkomst hebben met het regionaal centrum, mogen het SEO uitvoeren. Voor het uitvoeren van het SEO bestaan verschillende landelijke kwaliteitseisen.
Meer informatie over het Structureel Echoscopisch Onderzoek, zoals opleidingseisen en kwaliteitseisen kunt u lezen op de website van het RIVM